Τό Γενέσιον Προδρόμου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, γενέθλιος ημέρα των αγίων θεωρείται η ημέρα της κοίμησής τους γιατί αυτή τη μέρα ουσιαστικά εισέρχονται στη βασιλεία του Θεού, όπως εισέρχονται τα νεογέννητα βρέφη στη ζωή. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ημέρες γέννησης του Ιησού Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Ιωάννη του Βαπτιστή, όχι μόνο για την ιερότητα των προσώπων, αλλά γιατί η γέννησή τους αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα του σχεδίου της θείας οικονομίας (δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού) για τη σωτηρία του κόσμου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, για τον οποίο ο προφήτης Ησαΐας είχε γράψει πως θα είναι μια φωνή που θα φωνάζει στην έρημο και θα προετοιμάζει τον κόσμο για την έλευση του Μεσσία, γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από υπερήλικες γονείς, τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ, που ήταν στείρα.

Το μήνυμα για τη γέννησή του, καθώς και το όνομα του βρέφους, δόθηκαν στο Ζαχαρία από άγγελο, την ώρα που αυτός βρισκόταν στο ναό. Ο Ιωάννης γεννήθηκε έξι μόλις μήνες πριν από τον Χριστό, τον οποίο και ομολόγησε ως Κύριό του, σκιρτώντας μέσα στην κοιλία της μητέρας του όταν την είχε επισκεφθεί η συγγενής της Υπεραγία Θεοτόκος, για να της αναγγείλει τη σύλληψη του Ιησού στα σπλάγχνα της.

Ομιλία στη γέννηση τού Ιωάννου του Προδρόμου έγραψε ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ο οποίος για να δείξει το μεγαλείο του σημειώνει: «Ἀλλὰ ὅλοι αὐτοὶ (δηλ. οι προηγηθέντες προφήτες της Π. Δ.) δὲν φτάνουν, ἀγαπητοί μοι, τὸ μεγαλεῖον τοῦ Ἰωάννου. Γιατὶ ἄλλοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ἔζησαν πρὸ τῆς παραδόσεως τοῦ γραπτοῦ Νόμου καὶ ἄλλοι μετὰ ἀπὸ αὐτήν. Ὁ Ἰωάννης ὅμως, ὁ υἱὸς τοῦ ἱερέως Ζαχαρίου καὶ τῆς ἀξιοθαυμάστου Ἐλισάβετ, ἀνθὸς ποὺ ἐστόλισε τὴν εἴσοδον τοῦ Χριστοῦ εἰς τὸν κόσμον, φύτρωσε καὶ ἄνθισε εἰς τὸ μεσοδιάστημα τοῦ Νόμου καὶ τῆς Χάριτος. Ἀνέτειλε ὁ νοητὸς ἀστήρ, προαναγγέλλων τὴν ἀνατολὴν τοῦ Ἡλίου τῆς δικαιοσύνης. Προέτρεξε ὁ στρατιώτης, κηρύσσων τὴν ἔλευσιν τοῦ βασιλέως ὁλοκλήρου της κτίσεως. Ἦλθε ὁ ὁδηγὸς τῆς Νύμφης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, διαλαλώντας τὴν ἐπικειμένην παρουσίαν τοῦ Νυμφίου Χριστοῦ. Καὶ οἱ μὲν ἄλλοι προφῆται προεφήτευσαν ἢ ἐθαυματούργησαν ἀρκετὰ χρόνια μετὰ τὴν γέννησίν τους, ὁ Τίμιος Πρόδρομος ὅμως πληρώθηκε ἀπὸ τὸ Ἅγιον Πνεῦμα καὶ ἀνεδείχθη θαυματουργὸς ἐνόσῳ ἀκόμα εὐρίσκετο εἰς τὴν κοιλίαν τῆς μητρός του».

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.