Ἰάσονος καί Σωσιπάτρου Ἀποστ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομα του Ιάσονος απαντά σε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Στις Πράξεις των Αποστόλων και στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Παύλου.

Η δράση του Ιάσονος, αρχίζει αμέσως μετά την μεταστροφή του στον Χριστό. Φιλοξενεί τον Παύλο στο σπίτι του, προσφέρει στον δάσκαλο και στους πρώτους Χριστιανούς τη βοήθειά του, διαθέτει το ίδιο του το σπίτι για τις συνάξεις και υφίσταται διώξεις χάρη του Ευαγγελίου.

Μια παράδοση φέρει τον Απόστολο Ιάσονα Επίσκοπο της γενέτειρας του Αποστόλου Παύλου, τον δε Απόστολο Σωσίπατρο Επίσκοπο Ικονίου. Άλλη πάλι παράδοση, την οποία όμως αποκρούουν οι ερμηνευτές, θέλει τον Ιάσονα Επίσκοπο Ικονίου. Τόσο ο Ιάσων όσο και ο Σωσίπατρος ήλθαν στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξαν πλούσια ιεραποστολική δράση.

Και οι δύο συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου, εξαιτίας της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας, συκοφαντήθηκαν, συνελήφθηκαν και ρίχθηκαν στη φυλακή. Τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τον έπαρχο της νήσου οι δύο Απόστολοι, συγκίνησαν την θυγατέρα του ηγεμόνος, ονόματι Κέρκυρα, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και μάλιστα μαρτύρησε αργότερα για την αφοσίωσή της στον αναστημένο Ιησού Χριστό. Οι δύο Απόστολοι βασανίστηκαν φρικτά. Ρίχθηκαν σε σιδερένιο καζάνι, όπου υπήρχε πίσσα και ρητίνη. Ο Ιάσων εξήλθε αβλαβής, ενώ ο Σωσίπατρος πέθανε. Από τη δοκιμασία αυτή των δύο Αποστόλων, ο ηγεμόνας μετανόησε, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάσθηκε Σεβαστιανός.

Ο Απόστολος Ιάσονας, όπως αναφέρουν οι «Πράξεις τῶν Ἀποστόλων»(17, 6), έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα, διακονώντας την Εκκλησία της Κέρκυρας και χτίζοντας ναούς. Οι Κερκυραίοι για την προσφορά των δύο Αποστόλων, τους ευλαβούνται και προς τιμήν τους υπάρχει περικαλλής ναός, που θεωρείται ο αρχαιότερος στην πόλη.

Επίσης, ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια στους δύο Αποστόλους εκδηλώνει και η πόλη της Βέροιας, στην Μακεδονία.

Οι τίμιες κάρες των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου φυλάσσονται με ευλάβεια στην ιερά μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας.

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.